Schulden


Het Sileo 5 stappenmodel.

Stap 1

Stap 1: Alles op tafel

Je staat altijd rood op je bankrekening. Je hebt al maanden niet meer in je brievenbus gekeken. Er staan regelmatig mensen voor je deur, die iets van je willen. Je durft de voordeur zelfs niet meer open te doen. Je schaamt je omdat het zover is kunnen komen. Geen houdbare situatie. Maar hoe kom je eruit?

Wij willen jou eerst leren kennen. Wie ben je en wat motiveert jou? Dan gaan we jouw financiële positie inzichtelijk maken. Confronterend, maar wel noodzakelijk. Overzicht en inzicht zorgt al voor meer rust. En dat is belangrijk!

Stap 2: In balans

Jouw financiële situatie is nu duidelijk. Tijd om te kijken wat er verbeterd kan worden. We kijken naar de inkomsten en uitgaven. Wat blijft er per maand over? Of gaat er meer uit dan er binnenkomt? Krijg je wel alles waar je recht op hebt? We nemen contact op met alle betrokken instanties met als doel om balans in jouw financiële situatie te krijgen.

Als we klaar zijn met stabiliseren kunnen jouw maandelijkse verplichtingen weer correct betaald worden, ontvang je op vaste momenten een afgesproken bedrag om van te kunnen leven en is duidelijk hoeveel er aan de schulden afgelost kan worden.

Stap 2
Stap 3

Stap 3: Oplossing nabij

Samen hebben we inzicht en overzicht gekregen en de financiële situatie in balans gebracht. Een belangrijk moment is aangebroken. Sileo maakt een plan om de schulden op te lossen.

Dat plan moet aan een heleboel (wettelijke) eisen voldoen. De schuldhulpverleners van Sileo zijn gespecialiseerd in het oplossen van schulden en gaan een uitdaging niet uit de weg. We bemiddelen met jouw schuldeisers om tot een oplossing te komen.

Stap 4: Rust

Het plan werkt. Betalingen worden gedaan, er komen geen nieuwe schulden meer bij. Bestaande schulden worden afgelost. Mogelijk kan er zelfs al iets worden gespaard. Er is stabiliteit in de financiën en nog belangrijker: waarschijnlijk heb je zelf ook meer rust! Je zorgen zijn minder, je piekert niet meer over geldzaken en je kunt jouw energie op andere dingen richten. Je krijgt nu weer meer ruimte in je hoofd.

Stap 4
Stap 5

Stap 5: Vooruit kijken

De schulden zijn afgelost. Een mooi moment om te vieren. Een moeilijke periode sluit je af. Je hebt zoveel plannen. En dat is ook heel goed.

Sileo laat jou echter nog niet los. Al vanaf de eerste stap stimuleren wij jou om zoveel mogelijk zelf te doen en zijn wij jouw back-up om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan.

Als je een aantal jaren budgetbeheer of beschermingsbewind hebt gehad is het een grote stap om het weer zelf over te nemen. Daarom vinden wij het belangrijk om jou te leren hoe je weer geheel zelfstandig met jouw financiën aan de slag kunt.

Sileo begeleid je tot het moment dat je alles zelf kunt. Dat geeft niet alleen rust, maar versterkt ook jouw eigen kracht en zelfvertrouwen.

Financiën


Beschermingsbewind

Als je het overzicht kwijt bent en het niet lukt om je geldzaken en administratie zelfstandig te regelen, dan kan er bij de Rechtbank een verzoek worden gedaan jouw goederen onder bewind te stellen, waarbij Sileo wordt benoemd tot bewindvoerder.

Kort gezegd nemen wij dan de volledige verantwoording over jouw financiën over. Jij kunt dan tijdelijk een stapje terug doen, zodat je de rust krijgt die je nodig hebt. Uiteraard blijven wij jou wel informeren en bepalen we zoveel als mogelijk samen met jou de uitvoering van het bewind.

Je hebt altijd online volledige inzage in jouw geldzaken en stapsgewijs stimuleren wij jou om zaken weer zelf op te pakken zodra jij er klaar voor bent. Zo lang dat niet lukt, zijn wij er om dat voor jou te doen.

Het geeft veel rust als er iemand is die jou kan ontzorgen, zodat jij tijd voor jezelf krijgt om te herstellen.

Budgetbeheer

De basis is een overeenkomst en volmacht tussen jou en Sileo. Bij budgetbeheer worden op basis van een budgetplan maandelijks de inkomsten ontvangen en de (vaste) lasten betaald. Ook kan er gereserveerd worden voor periodieke of incidentele uitgaven.

Als er sprake is van schulden, wordt ook de aflossing aan de schuldeisers of de boedelbijdrage aan het minnelijk of wettelijk schuldsaneringstraject voldaan.